“KLM is grootste lawaaimaker in de nacht” was het hoofdthema op bewonersbijeenkomst van OZV d.d. 14-10-2015

 
 

KLM was in 2014 de meest lawaaiige vliegmaatschappij in de nacht. Dit is één van de uitkomsten van eigen analyses door Oegstgeest Zonder Vlieghinder (OZV) met big-data van Sensornet meetpunten in de regio Leiden en Bollenstreek. Ook andere onthutsende analyse-uitkomsten werden bekend gemaakt tijdens de bewonersbijeenkomst in het Dorpscentrum te Oegstgeest.

Met een volle zaal, een korte eerste OZV Algemene Ledenvergadering en twee uitstekende presentaties, was de meeting met leden en sympathisanten zeer geslaagd. Dat de ‘zaal’ dat ook vond, bleek uit de reacties en de inhoud van de donatiepot na afloop.
Bestuurslid Marjan Schneider trad op als gastvrouw. Zij slaagde er professioneel en op innemende wijze in om de agenda vrijwel stipt te volgen, ondanks de vele vragen en soms oplopende gemoederen. Dit laatste vooral vanwege de zware vlieghinder, die recent was ervaren door aanwezigen, afkomstig uit de hele regio Leiden en Bollenstreek.

Het gedeelte ALV (Algemene Leden Vergadering) was kort, zoals gepland. De bestuursleden werden voorgesteld aan de ruim 50 aanwezigen. Jaarverslag en infosheet werden uitgedeeld met een korte toelichting van Wim van den Berg. De financiële situatie werd uit de doeken gedaan door bestuurslid Evert Loos: OZV draait op een paar donaties, maar het grootste deel komt voor rekening van de bestuursleden met vergader-, administratie-, onderzoeks-, communicatie- en reiskosten. De kas wordt gebruikt voor bewonersbijeenkomsten, acties, drukwerk, vaste abonnementskosten en soms de meerkosten van geavanceerde computerapparatuur. Het kasboek was zo summier dat een in de zaal opgeroepen kascommissie in de korte pauze de controle uitvoerde en een bewijs van goedkeuring verstrekte.
(zie pdf’s ‘jaarverslag’ en ‘infosheet OZV’ onder dit artikel).

De hoofdschotel bestond uit twee presentaties, beide met veel ‘vuurwerk’ uit de beamer, geprojecteerd op de achterwand van de zaal.

Rob Loekenbach, voorzitter van zustervereniging Kaag en Braassem was een uitstekende vervanger voor het verhinderde ORS-lid Matt Poelmans. Hij bracht een boeiende en overtuigende uiteenzetting met als thema: ‘Hoe met onderzoek, overleg, netwerken en de Omgevings Raad Schiphol (ORS) er toch een reductie van de extreem toegenomen vlieghinder kan worden bereikt’. Op vragen uit het publiek over afspraken met de luchtvaartsector, grenswaarden, het uitblijven van sancties en uitbannen van nachtvluchten, bracht hij met overtuiging zijn eindconclusies: met vertegenwoordigers vooraan in de overlegketen (ORS) kan er tijdig geanticipeerd worden; bewoners moeten expertise en capaciteit bundelen, met onder meer ‘meten is weten’ als de ‘sleutel’ voor overtuiging en overleg in de toekomst.
(zie pdf Rob Loekenbach).

Met Wim Dechering als big-data-analist is OZV als één van de eerste vlieghinderverenigingen in Nederland gestart met diepere analyses van meetpuntendata. De gemeenten in de regio Leiden en Bollenstreek financieren er het meetpuntnetwerk van Sensornet. De data van Sensornet zijn openbaar, en gemakkelijk verkijgbaar in een vorm die goed te verwerken is. Dit in tegenstelling tot de big-data van Schiphol en Luistervink (rond Amsterdam).

Wim Dechering presenteerde de uitkomsten van het OZV-onderzoek met veel flair, animaties, plaatjes en verhalen vol humor. Hij startte met de vraag aan de aanwezigen: Woont u aan de snelweg of in de bocht? Hij legde uit dat het voor de ernst van de overlast niet veel uitmaakt aan de hand van een projectie van een regiokaart met ‘vliegtuigtracks’. Dicht bij de ‘luchtsnelweg’ (hoofdvliegroute) wonend ervaart men de hinder van veel vliegtuigen, maar in de buurt van de vele gebogen ‘tracks’ (bochten/opritten) naar de hoofdbaan, is minder vaak snerpende hinder ook zeer belastend.
Er werden zogenaamde ‘plots’ getoond met op de horizontale as de vlieghoogte en op de verticale as het gemeten geluid. In het segment ‘lager dan 600 meter en méér dan 70 dB (SELdB.A) en LamaxdB.A), bevattend de zogenaamde ‘low-hards’ met veel geraas, is in 2015 een verschuiving te zien naar méér lager vliegend en luidruchtiger vliegverkeer. Deze hindertoename sinds 2014 en de mogelijke oorzaak ervan zijn nieuwe punten van onderzoek.
Op grond van de analyseresultaten van het nachtverkeer in de regio tussen 24.00 uur en 07.00 uur kende Wim Dechering ‘awards’ toe. De 1e ‘prijs’ voor de meest lawaaiige vliegmaatschappij in de nacht is voor KLM. De 1e ‘prijs’ voor het meest lawaaiige toestel in de nacht is voor de KLM856 PH-BFV (Boeing 747) met een duur van 127 seconden, 84,6 Sel/dB.A. geluidsduur en een lawaaipiek van 74,2 dB in een nacht tussen 03.00 uur en 04.00 uur. De 1e ‘prijs’ voor de meest frequente lawaaimaker in de nacht is voor de KLM590 PH-AKB (Boeing 747), die het in 2014 presteerde om 16x de bewoners van Oegstgeest, Warmond en Sassenheim, vooral tussen 05.00 uur en 06.00 uur, te wekken met een geluidsduurvan 84,4 Sel.dB.A. Aanwezigen lieten op dat moment heel duidelijk blijken dat hun eigen waarnemingen nu eindelijk bevestigd werden. Dat juist Nederlandse maatschappijen met KLM op de 1e plaats, gevolgd door Transavia (dochter KLM), Delta Airlines (met KLM samenwerkend) en Martinair (dochter KLM) 75% van de nachtelijke overlast veroorzaken bracht veel commotie te weeg.
Wim Dechering vertelde ook dat OZV met de uitkomsten nog een primeur heeft. De bewonersgeleding in de Omgevings Raad Schiphol wil vóór het einde van oktober 2015 van Schiphol weten welke vliegmaatschappijen de grootste overlast in de nacht veroorzaken. Dit naar aanleiding van het voornemen van Schiphol het aantal nachtvluchten uit te breiden in plaats van in te krimpen, zoals is afgesproken. Maar OZV heeft ze deze avond bekend gemaakt; landelijk zal de uitkomst niet veel kunnen afwijken. OZV biedt nog veel meer: Wim Dechering gaf toelichting op tabellen met toestelidentificatie, aantallen vliegbewegingen per maatschappij en per toestel, geluidspiek en geluidsduur per toestel, vlieghoogten en passeerafstand ten opzichte van meetpunten.
Het OZV-bestuur deelde mee op korte termijn vervolgstappen te gaan ondernemen met de analyseresultaten.
(zie pdf Wim Dechering).